Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stoletá válka
Stoletá válka je v letech 1337-1453. Jedná se o spor mezi Anglií a Francií. Příčinou byl boj o Flandry (byly ekonomicky významné) a o vliv nad severofrancouzským územím.

období 1337-1360: Bojuje se o sever Francie a další území. Angličané jsou úspěšní. 26.8.1346 se odehrála bitva u Kresčaku, bojoval zde i český král Jan Lucemburský. Výsledek byl pro Francii žalostný, naštěstí se jim podařilo udržet si královský titul v zemi.
období 1360-1374: Francouzi se vzmohli na odpor, dochází k porážce Anglie – Francouzi je vystrnadili z Francie. Angličanům zůstal jen úzký pruh kolem Calais na SZ Francie.
období: v letech 1415-1453 dochází k novým bojům a Angličané vítězí, na čas se dokonce zmocní Paříže; bitva u Azincourtu. Až na přelomu 20. a 30. let nastává vzmach lidového odporu, který je motivován Janou z Arku. Ta je ale v r. 1431 upálena jako čarodějnice. Poslední bitva je v r. 1453 u Castillonu – Francouzi zůstanou pány ve své zemi, Angličanům zůstane malé území na severozápadě Francie.
Po Stoleté válce dochází k odlišnému vývoji ve Francii a Anglii.

Ve Francii se moci ujímá Ludvík XI. – začne centralizovat moc, stane se zakladatelem panovnického absolutismu.

V Anglii jde vývoj cestou občanské války 1455-1458. Boj mezi Lancastry (ve znaku červená růže) a Yorky (ve znaku bílá růže) = válka dvou růží. Třicetiletá válka je pro Anglii zničující – vládnoucí rody se vybíjí, dochází k poklesu stavu šlechty a společenských elit. Nakonec vládne Jindřich Tudor – vedl Anglii do novodobých časů spolu se svými nástupci.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

love

(alexandra kolková, 8. 2. 2010 12:16)

už mi s toho matěje hlaváče hrabe já ho tak miluju on je tak slatkej ale balim i honzu machalku